włoskie jedzenie w Krakowie

Najlepszą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, który bez zarzutu połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Przeważnie jest tak, że najprawidłowiej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje wiele przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak również Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w takim razie zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są następnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *